Nosta

.

.

Sinds begin 2017 staat Nosta gekend als de nieuwe start voor de muziekwerking van Nijdrop. We behouden de kernwaarden van meer dan 45 jaar ervaring, maar maken meer ruimte voor experiment. Naast de oprichting van een nieuwe vzw, werd ook de inhoudelijke aanpak geanalyseerd en bijgestuurd. De artistieke werking focust op clubconcerten, nieuwe reeksen, samenwerkingen met andere spelers en verdieping.

Relevantie, durf en kwaliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Nosta gaat voor een breed en gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen. Zo is er veel aandacht voor Belgisch talent, maar blijft het programma ook internationaal getint.

Concertreeksen

Sloopwerk

Al wat zeer luid, zeer hard en zeer intens is, bij voorkeur gecombineerd. Sludge, doom en drones uit de hoek van Raketkanon, Steak Nr. 8 en The Hickey Underworld.

Sneakerz

Eerste kennismaking – voor zowel band als publiek. Focus op jonge artiesten op de rand van de doorbraak. Onder meer Oaktree en Vuurwerk kwamen langs.

Sir Jees

All things hiphop & urban, ofwel de versmelting van sociale en multiculturele realiteit. Van Fresku over Mac Miller tot Pepe, Tourist Le MC en Woodie Smalls.

Adieu

Intieme concerten voor een zittend publiek die doorgaan op onverwachte plaatsen zoals kerken of kapellen. Denk Hauschka, Hidden Orchestra en Jan Swerts.

Raket

Future beats in al z’n vormen. Vernieuwende elektronica die live en organisch wordt gebracht. Four Tet, Jon Hopkins en Venetian Snares kwamen al langs.

Hoe pakken we dat aan?

    • Eerst en vooral willen we een gevarieerd aanbod aan stijlen en genres – decennia lang een sterkte van Nijdrop. Er kan van jazz naar pop tot thrashmetal en kleinkunst geschakeld worden. Even goed hoor je blues, punk en ska over hedendaags klassiek, hiphop en house of glitchhop op ons podium. Uiteraard vergeten we stevig gitaargeram niet.
    • Daarnaast willen we ook niet-traditioneel Westerse muziek een plaats geven. Enerzijds zijn dat multiculturele stromingen als hiphop en roots. Maar even goed schotelen we woestijnblues, Americana of zwierige balkan voor. Onder meer het Roemeense Fanfare Ciocârlia, Bosnische Dubioza Kolektiv en Malinese Tamikrest kennen de weg naar Opwijk.
    • Belgisch talent. Net als Nijdrop willen we de waardevolle functie als eerste speelplek zijn en blijven. Op die manier kan Nosta de opstap zijn om door te groeien naar grotere podia. Je kan niet op 1, 2, 3 de grootste zomerfestivals afschuimen of je studio behangen met gouden platen. Enkel de voorbije twee jaar kwam, zag, en overwon Hydrogen Sea, Bazart, STUFF., Go March, Pomrad, Faces On TV en nog vele, vele anderen onze bühne.
    • Exclusiviteit. Glad woord, maar er valt wel degelijk rekening mee te houden. Nosta zoekt actief naar artiesten die slechts sporadisch optreden in ons landje. Deze acts leren concertgangers van over het hele land je boîte kennen, en je kan tegelijkertijd de kleur van je club uitdragen. Voorbeelden uit het recente verleden zijn Mac Miller, Pond, Bear’s Den, The Besnard Lakes, Future of the Left, Hermitude, Esmerine, Hidden Orchestra, enzovoort.
    • Experiment. Met de realisatie van ‘De Strip’ omarmt Nosta meer dan ooit het experiment. ‘De Strip’ is een polyvalente ruimte die verschillende mogelijkheden biedt. Het is een ideale ruimte om kleine nicheconcerten te organiseren, het biedt plaats voor luistersessies en workshops, en de ruimte is ook geschikt als werkplek of vergaderzaal.